Schulensmeer Demerstraat 60 3560 Lummen T 013 44 12 37 E info@schulensmeer.be

Activiteitenkalender

Elke eerste zondag van de maand vertrekt er aan het bezoekerscentrum Schulensmeer een geleide wandeling. 
Prijs? 1 euro voor leden Natuurpunt of Schulensmeer en 2 euro voor niet-leden, tenzij anders vermeld.
Locatie? Vertrek aan Bezoekerscentrum Schulensmeer, Demerstraat 60, 3560 Lummen, tenzij anders vermeld.
Tijdstip? Aanmelden voor een activiteit kan vanaf 13u45, de wandeling start om 14u00. 

 

zo 26 augustus van 14-16u. Life DELTA - lancering mobiele tentoonstelling en wandeling met gids 

De DEMERDELTA is een samenvloeiingsgebied waar sinds eeuwen vele beken uit Limburg en Brabant samenkomen om een uniek en weids overstromingslandschap te vormen. De mens drukte in de loop der tijd sterk zijn stempel op dit landschap. Naast het hooien van graslanden, poogde hij ook de watertoevloed te bedwingen. Dit eeuwenlang landgebruik leverde een unieke planten- en dierenrijkdom op die Europa vandaag zeer hoog inschat en beschermt.

LIFE Delta is een project gefinancierd met Europees geld voor de verbetering van leefgebieden van bedreigde soorten. Een door de mensen gemaakt landschap zal opnieuw door mensenhanden worden aangepakt. Vanaf 2019 starten er grote en ingrijpende werken in Schulensbroek en Webbekomsbroek. Als je wilt weten wat er precies gaat gebeuren en waarom, kom dan zeker een kijkje nemen. Vanaf 14 uur kom je via een mobiele tentoonstelling en een wandeling met een gids door het gebied alles te weten over de grootse werken die de volgende jaren gaan uitgevoerd worden. Gratis deelname.

zo 2 september van 14-17u. Sagen- en legendenwandeling

Een verteller neemt je mee voor een wandeling rond het Schulensmeer. Hij toont je de typische planten en dieren van het Schulensbroek en knoopt er boeiende verhalen aan vast. Sagen, legenden en oude volksverhalen passeren de revue. Voor jong en oud. 

Wandel mee op deze boeiende wandeling waarin planten en dieren de hoofdrol spelen.

za 15 september van 20u-22u30 Zoogdieren in hun blootje

Met behulp van Joeri Cortens (Wild van dieren - VTM) zetten we de zoogdieren in hun blootje. Zoogdieren zijn van nature schuw en achterdochtig, maar met de nieuwste technische snufjes krijgen we ze toch te zien. We gaan op pad met oa. nachtkijker, warmtecamera en bat-detector. Ook spoorzoeken komt aan bod. Trek mee het duister in en laat je verrassen.

De plaatsen zijn beperkt, schrijf je vooraf in via deze link. 7 euro voor leden Natuurpunt en Schulensmeer, 8 euro voor niet-leden. 

zo 7 oktober van 14 tot 17u. Geschiedenis Schulensmeer & Schulensbroek

Het Schulensmeer is het grootste kunstmatige meer van Vlaanderen op de grens van Haspengouw, de Limburgse Kempen en het Hageland. Het ligt midden in het vogelparadijs het Schulensbroek. Hoe is het eigenlijk ontstaan? Ontdek het antwoord op deze wandeling.

zo 4 november van 14 tot 17u. Stiltewandeling

Tijdens een stiltewandeling is het niet de bedoeling dat je zwijgt, maar dat je de natuurgeluiden leert kennen. Proef de stilte in dit weidse natuurgebied. Onze stiltegids laat je genieten van de weldaden van de stilte en de kleurrijke waarnemingen in de natuur. Met stethoscopen en decibelmeter luisteren je naar het ruisen van de wind, het kabbelen van een beekje of de sapstroom van een boom. Een vleugje poëzie brengt je in de juiste sfeer. 

zo 2 december van 14 tot 17u. Winterse wandeling

Tijdens de donkere dagen zijn we geneigd om binnen te blijven. Het landschap lijkt als in een winterslaap. Maar net dat maakt het uniek: de rust, de vergezichten, de verlaten wegen en mystieke taferelen in het Schulensbroek. Kom een frisse neus halen en ontdek die winterpracht van dichtbij.