Educatief aanbod voor scholen

Naast een combinatie van onderstaand NME-aanbod zijn ook themawandelingen (lentewandeling, herfstwandeling, zintuigentocht,...) of programma's op maat rond de thema's water en duurzaamheid mogelijk. Daarbij staat het door de leerlingen zelfstandig beleven, ontdekken en onderzoeken in groepsvorm centraal.

Er is bovendien ook een vaste tentoonstelling en uiteraard kan je zelf op pad gaan op de bewegwijzerde trajecten rond het Schulensmeer.

Reserveer snel een plaatsje en onze schoolgidsen ontvangen je met veel enthousiasme!

Prijs: € 50 voor max. 25 leerlingen. De activiteiten duren doorgaans twee uur, tenzij anders vermeld.

Meer info? Contacteer ons via schulensmeer@natuurpunt.be

Kleuteronderwijs

Joehoe de Oehoe - Joehoe neemt je mee naar zijn vriendjes in de omgeving. Je geniet met al je zintuigen en leert vogel, kikker, konijn, eekhoorn, mol, kriebeldiertjes, vlinder of vis beter kennen.

Kriebeldiertjes -  Ontdek samen met Lieveheersbeestje Suzette alle kriebeldieren in de bossen rond het meer: sprinkhaan, mier, worm, spin,... Maar weet je de weg niet? De kriebeldiertjes zetten je graag op het juiste pad als je hen helpt bij hun taakjes.

Lager Onderwijs

1ste graad en 2de graad

Billy de Vis - Ontdek de onderwaterwereld door de ogen van Billy de Vis. Billy neemt je mee op wateronderzoek aan het Schulensmeer

Levend ganzenbord - Een actief doespel met natuuropdrachten voor de hele klas.

Viskamp voor de klas - Leer de vissen van dichtbij kennen als een echte hengelaar.

3de graad

Moord in de Poel - De spelers worden professionele speurders en krijgen de opdracht om de moord op een van de poeldieren op te lossen. Een echte aanrader voor een volledige natuurbeleving rond het water!

Natuurbeheerspel - Door het natuurbeheerspel te spelen leer je het belang van natuur in je omgeving kennen, en de soorten die bescherming nodig hebben.

Viskamp voor de klas - Leer de vissen van dichtbij kennen als een echte hengelaar.

Secundair Onderwijs

1ste graad

Wateronderzoek - De leerlingen onderzoeken de biologische kwaliteit van het water.

2de graad en 3de graad

Stille Waters Doorgronden - Een project van het Provinciaal Natuurcentrum i.s.m. partners.

Stille Waters Doorgronden wil zoveel mogelijk Limburgse waterelementen in kaart brengen, hun kwaliteit onderzoeken en die kwaliteit ook verbeteren. Ook jouw school kan een steentje bijdragen. De leerlingen onderzoeken de chemische en ecologische waterkwaliteit van een stilstaand water (vijver of poel). Ze voeren een uitgebreide vijverbiotoopstudie uit die kadert binnen een citizen science project met onderzoeks-, onderwijs-, overheidsinstellingen en vrijwilligersorganisaties.
Je kan kiezen tussen een basisproject van 3 uur of een dagproject met uitbreidingsmodules. Je kan kiezen tussen een poel in de buurt van je school of nabij het bezoekerscentrum.
Het programma is enkel mogelijk in de periode van april tot en met oktober. Meer informatie, eindtermen en ontwikkelingsdoelen: www.stillewatersdoorgronden.be